Boğmaca

Boğmaca hastalığı, bulaşıcı bir hastalıktır ve şiddetli öksürükle kendini belli eder. Boğmaca hastalığı her yaşta kişide görülebilen ve mikropların neden olduğu, solunum yolu hastalığıdır. Boğmaca hastalığı her yaşta görülebilecek bir bulaşıcı hastalık olmasının yanında çoğunlukla çocukluk çağında görülür. En çok görüldüğü mevsim sonbahar iken, yılın diğer mevsimlerinde de görülebilmektedir. Boğmaca hastalığına sebep olan mikrop Bordetela cinsi bir mikroptur.
Boğmaca son derece bulaşıcı bir hastalık olup, damlacık infeksiyonları ile kişiden kişiye rahatça bulaşır.

Boğmaca hastalığına yakalan kişinin hastalıkla mücadelesi 40 gün kadar devam eder. Boğmaca hastalığı, kişiye bir kez bulaştığında ileriki zamanlarda tekrar bulaşma ihtimali yoktur. Çünkü kişinin vücudu boğmaca virüsüne karşı bağışıklık kazanmış olur ve tekrar nüksetmez. Boğmaca aşısı sayesinde kazanılan bağışıklık ise kişiye 5 ila 7 yıl kadar boğmaca hastalığından korur. Bu süreç sona erdiğinde tekrar aşı yaptırmak gerekebilir.

BOĞMACANIN BELİRTİLERİ

Bulaşıcı bir hastalık olan boğmaca hastalığının belirtileri, soğuk algınlığı hastalıklarının belirtileriyle benzerlik gösterir. Boğmaca hastalığının en tipik belirtisi kuvvetli öksürüktür. Çok sık tekrar eden öksürükler, gün içinde 20 den fazla olabilmektedir. Boğmaca hastalığının ilk belirtileri 10–15 günde kataral dönem diye adlandırılan dönemdir. Boğmaca olan kişi sık sık öksürür, hapşırır, ateşinde yükselme olur, burnu akar.

Boğmaca hastalığının kataral döneminin ardından paroksismal dönem denen ve bir buçuk ay kadar süren evre başlar. Bu evrede boğmaca belirtileri daha şiddetlidir ve kişi daha sık daha gür öksürür ve her öksürükten sonra derin bir nefes alma ihtiyacı duyar zira öksürürken oksijensiz kalır. Mide bulantısı, kusma, morarma boğmaca hastalığının diğer belirtileridir.
Boğmaca hastalığının üçüncü evresi olan konvalesan evresi, iyileşme evresidir. Boğmaca hastalığının iyileşme evresi, kişiden kişiye değişen bir süreç olup, ortalama 1 ay sürmektedir.

boğmaca belirtileri

BOĞMACA TANISI TEŞHİSİ

Doktor fiziksel muayene sonrasında boğmaca tanısı konabileceği gibi, laboratuar incelemelerinde kandaki beyaz küre değerinin artması, eritrosit sedimentasyon hızında değişiklik olmaması gibi noktalar boğmaca hastalığının tanısının konmasında etkili olur. Ayrıca florosan antikor testiyle antijen araması yapılabilir, katii teşhis konması için kültür gerekmektedir. Bu şekilde bakteriler üretilerek kesin tanı konur.

BOĞMACA TEDAVİSİ

Boğmaca hastalığının tedavisi için eritromisin ilk kullanılan tedavi şeklidir. Bu tedavi metodunun en az iki hafta devam etmesi gerekmektedir. İleri yaşlarda görülen boğmaca hastalığı tedavisinde florokinolonlar tedavisi de yapılabilir. Ayrıca boğmacaya yakalanan kişi bebek ise kesinlikle gözlem altında tutulmalıdır. Bazı boğmaca tedavisinde beta2 agonistleri ve steroidler kullanılır. Böylece kataral evredeki boğmaca belirtileri önlenebilir.

BOĞMACA AŞISI

Boğmaca hastalığını bir defa geçiren kişiler, hayatında bir daha boğmaca hastalığına kapılmazlar. Boğmacaya yakalanmadan önce aşı olmak ise hastalıktan kişiyi ömür boyu koruyabilir.
Boğmaca aşısı 4 farklı etapla yapılır. İlk etapta 2 aylıkken yapılır, diğer etaplar ikişer ay arayla yapılır. 7 yaşından sonra boğmaca aşısı yapılmaz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Bayram A. dedi ki:

    Bebeğimiz doğduktan bir hafta sonra bu hastalığa yakalandı ve halen hastalığı atlatamadı. Nerdeyse bir buçuk ay oldu. Gezmediğimiz hastene kalmadı. En sonunda haseki ek binası Murat Alevli hocamız tanıyı koydu ama göz altında tutuyorlar. Sadece ben de kendi isteğimle hasteneden cıktım. Şifa Allah’tandır.